Wedstrijdinformatie

Trainen is leuk, maar wedstrijden rijden is waarvoor je uiteindelijk gaat wielrennen. In het seizoen worden er wekelijks wedstrijden georganiseerd door de verschillende wielerverenigingen. Deze kunnen regionaal zijn (in Overijssel en Gelderland), maar ook landelijk. De wedstrijden die in ons district (District Oost) worden gehouden in de maanden april en mei zijn wedstrijden waarin je punten kunt verdienen. Hiermee kun je je wellicht plaatsen voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap (NK) dat in juni wordt verreden. Wanneer het je leuk lijkt om aan een wedstrijd mee te gaan doen, ga je eerst even in overleg met je trainer. Hij kan namelijk het best inschatten of je er aan toe bent. Het gaat er met name om of je voldoende vertrouwd bent met je fiets en de regels van het peloton goed kent.

Aan het begin van elk seizoen krijg je een overzicht van de wedstrijden van de wedstrijdsecretaris van de jeugdcommissie. Hierop staan de wedstrijden vermeld in het District Oost en Noord. Voor de wedstrijden in het District Oost wordt aangegeven welke meetellen voor kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap op de weg. Deze wedstrijd wordt meestal georganiseerd in juni. Het jeugdsecretariaat geeft dit door aan het district. Met ingang van 1 januari 2013 is het alleen nog maar mogelijk om in te schrijven via www.mijnknwu.nl.

 

Het is goed om ruim (een uur) voor het begin van de wedstrijd aanwezig te zijn; je kunt zo nog wat in fietsen en kijken hoe het parcours eruit ziet. De wedstrijden gaan per categorie, waarbij meestal categorie 1 het eerst start, dan categorie 2 enzovoorts. Na de vierde categorie is er vaak een pauze.

Bij de Hanzerenners hebben we een mapje waarin de licenties van alle jeugdleden zitten. Eén persoon haalt de rugnummers voor alle deelnemers aan de wedstrijd op. Dit is meestal één van de trainers. Zij zijn op tijd bij de  wedstrijden aanwezig en zullen de rugnummers uitdelen. Als je niet kunt komen, ben je verplicht je af te melden.

Om ongelukken te vermijden en er voor te zorgen dat iedereen dezelfde kansen heeft, wordt er voordat de wedstrijd begint een fietskeuring gedaan. Naast een aantal veiligheidsaspecten, zoals de remmen, let men streng op het verzet van je fiets. Dit verzet is de afstand die je aflegt wanneer je één keer je trappers rond trapt.

Het verzet wordt bepaald door de tandwielen die op je fiets gemonteerd zijn.

Hieronder staat een overzicht het maximale verzet per categorie.

 

Categorie indeling jeugd

 

Categorie 1                        jongens van 8 jaar en meisjes van 8 en 9 jaar

Categorie 2                        jongens van 9 jaar en meisjes van 10 jaar

Categorie 3                        jongens van 10 jaar en meisjes van 11 jaar

Categorie 4                        jongens van 11 jaar en meisjes van 12 jaar    

Categorie 5                        jongens van 12 jaar en meisjes van 13 jaar     

Categorie 6                        jongens van 13 jaar en meisjes van 14 jaar    

Categorie 7                        jongens van 14 jaar

 

Na afsluiting van het wegseizoen schuif je een categorie op, met als gevolg dat je na categorie 7 naar de Nieuwelingen gaat. De meisjes worden Nieuwelingen meisjes als ze tijdens het wegseizoen gefietst hebben in categorie 6. Zij gaan dan als nieuwelinge het veld-/ baanseizoen in.

Om er voor te zorgen dat de overgang tussen jeugd en nieuwelingen niet te groot is, trainen de renners van de categorieën  6 en 7 vanaf halverwege het seizoen één keer per week mee met de nieuwelingen en junioren., dit in overleg met de trainers

 

Licentie

Om mee te kunnen doen met een KNWU wedstrijd, heb je een licentie nodig. Een licentie is een kaartje (het lijkt op een bankpasje) waarop onder andere je pasfoto staat en waarop jijzelf je handtekening moet zetten. Een licentie vraag je zelf aan op de site van de KNWU. Je moet inloggen met de toegangscode die je hebt gekregen toen je lid werd. Vervolgens kom je in „mijn KNWU‟ en daar wijst het zich vanzelf. Deze licentie moet elk jaar weer opnieuw aangevraagd worden, meestal eind november via www.knwu.nl. Voor meer informatie over het aanvragen van de licentie kun je terecht bij de wedstrijdsecretaris van de jeugdcommissie. Als je een licentie hebt, mag je aan wedstrijden meedoen.

Chip aanschaffen

Door het invoeren van de digitale tijdregistratie is het verplicht om een chip aan te schaffen en deze tijdens wedstrijden aan je fiets (voorvork) of enkel te bevestigen. Deze chips worden geleverd door MyLaps.

De afgesproken prijzen voor de Mylaps chips zijn:

ProChip (koop)                                             

ProChip Flex (huur 1e jaar)                         

ProChip Flex (huur 2 jaar)                                          

Zie voor meer informatie www.knwu.nl en/of www.mylaps.com

Verzet

 

Let wel goed op, want als je een te groot verzet hebt mag je niet meedoen en rijdt je voor niets naar de wedstrijd!

 

Het maximale verzet per categorie is:

Categorie

Verzet op de weg

Verzet voor veldrijden

1

5,46 meter

5,22 meter

2

5,46 meter

5,22 meter

3

5,78 meter

5,52 meter

4

5,78 meter

5,52 meter

5

6,14 meter

5,87 meter

6

6,14 meter

5,87 meter

7

6,55 meter

6,26 meter

 

Naarmate je ouder wordt, wordt je natuurlijk sterker en wordt ook je uithoudingsvermogen groter. Daarom rijdt elke categorie een andere (dus langere) afstand. Deze afstand is:

Categorie

Afstand op de weg

“afstand” in het veld

1

6 kilometer

10 minuten

2

8 kilometer

12 minuten

3

12 kilometer

15 minuten

4

15 kilometer

17 minuten

5

20 kilometer

20 minuten

6

25 kilometer

22 minuten

7

30 kilometer (35 id 2e helft seizoen

25 minuten

 

Al is meedoen natuurlijk belangrijker dan winnen; toch kun je in elke categorie een prijs winnen. Kun je helemaal niet meekomen in je categorie dan kan de vereniging dispensatie aanvragen zodat je in een lagere categorie mee mag doen.

 

Meestal maken we er een gezellige boel van tijdens de wedstrijden en moedigen wij iedereen aan. We zitten bij elkaar en dit is erg leuk.

Voor iedere wedstrijd wordt er aan één van de ouders gevraagd om een kort verslagje te maken van de wedstrijd. Het verslag zal worden geplaatst op de website van de Hanzerenners.

 

 

 

Je bent niet ingelogd

 

Actieve bezoekers: 32, waarvan 0 geregistreerd en 32 gast(en).

 


Ogenblik a.u.b. ...